Kesärenkaat alle ja autolla reisuun!

Julkaistu

Vallitseva koronatilanne on viimeistään muuttamassa käsitystämme matkustamisesta. Lentoyhteyksiä on leikattu ja ihmisten matkustaminen on ainakin hetkellisesti muuttanut muotoaan totutusta hyvin erilaiseksi. Muutos tulee luultavasti ja jopa toivottavasti olemaan merkittävä osa tulevaisuuttaamme. Lentoyhtiöitä on joutunut konkursseihin ja jäljelle jäävät joutuvat mahdollisesti, ainakin hetkellisesti, nostamaan hintojaan. Tilannetta voi kuitenkin tarkastella ainakin tietylle taholle positiivisesta näkökulmasta, nimittäin luonnolle. Tässä kirjoituksessa pohdimme, mitä myönteistä on maalla matkustettaessa.

Trendaavat "vanit" eli pakettiautot

Yhä useammin kuulee ihmisten irtisanoutuvan, myyvän suurimman osan omaisuudestaan ja lähtevän matkustamaan. Interreilaaminen eli junalla matkustaminen on hyvin yleinen tapa kartoittaa nopeasti laajaltikin eri maita ja alueita. Tällä hetkellä yleistymässä ovat myös vanhojen pakettiautojen, puhekielessä vanien, kunnostamiset ja näillä matkaamiset. Vanien hyviä puolia ovat muun muassa, että talvisin näitä voi hyödyntää normaaleina kulkuneuvoina ja kesäisin vaihtaa talvirenkaat kesärenkaisiin ja lähteä tutustumaan uusiin tuuliin! Toinen edullisempi sekä usein hyödynnetty vaihtoehto on vanin seisottaminen talvikauden ajaksi. Tämä on oiva tapa myös säästää kuluissa kesän reissuja varten.

Miksi valita maalla matkustaminen lentämisen sijaan?

Korona-aikana uutisoitiin paljon, kuinka nopeasti luonto elpyi, kun esimerkiksi lentosaasteet kääntyivät laskuun. Vähentämällä muun muassa lentämistä radikaalisti, tekisimme jo huomattavan parannuksen tämänhetkiseen tilanteeseen sekä karhunpalveluksen luonnolle. Junilla matkustaminen, tai esimerkiksi autollakin on huomattavasti vähemmän saastuttavaa, kuin lentäminen. Tämä kääntää myös matkanteon rennommaksi, kun ei tarvitse huolehtia esimerkiksi lennoille ehtimisestä. Maalla matkatessa myös näkee maisemia aivan eritavalla tottakai, kuin lentäessä. Reissua ei myöskään tarvitse lyödä samalla tavalla lukkoon, kuin taas lentäessä yhteen tiettyyn kohteeseen. Junasta tai autosta voi hypätä missä vain pois ja jatkaa matkaa, kun siltä tuntuu. Tämä tekee matkaamisesta huomattavasti vapaampaa ja rennompaa.

Miksipä et siispä jätä hautumaan ajatusta erilaisesta matkustamisesta ja uusien ainutlaatuisten kokemusten kerryttämisestä uudella matkustustavalla – kokeilu ainakin kannattaa, vaikka myöhemmin tulisikin todettua, että junilla tai autolla matkustaminen ei ole itseä varten.

Ei siispä muuta kuin kesärenkaat kuntoon, vani alle tai Interrail-lippuja kartoittamaan – koskaan kun ei ole liian myöhäistä kokea jotakin uutta!

Myös vaneihin ja pakettiautoihin saat kesärenkaat esimerkiksi JV-varustelut Oy:n sivuilta.


jaa