Asiantunteva rengasliike auttaa sopivien talvirenkaiden löytymisessä

Julkaistu

Suomessa talviolosuhteet ovat haasteelliset autoilijoille. Sää saattaa vaihdella nopeasti plusasteista miinusasteille ja maassa voi olla joko lunta, jäätä tai sohjoa. Usein talvella ajetaan pimeässä ja todennäköisimmin on myös liukasta. Talvirenkaat ovat usein edellytys talven automatkoista selviytymiseen ja lain mukaan ne on autossa oltava marraskuusta maaliskuuhun, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät. Talvirenkaat voivat olla nastalliset tai nastattomat eli kitkarenkaat. Kitkarenkaiden parhaat pito-ominaisuudet ovat lumella ja nastarenkaat pitävät parhaiten jäällä. Aikaisemmin talvirengaspakko oli joulukuun alusta helmikuun loppuun, mutta nykyisin siis vaan, jos keli sitä marraskuun ja maaliskuun välillä edellyttää. Suomessa kannattaa myös muistaa, että usein olosuhteet ovat täysin erilaiset etelässä kuin maan pohjoisissa osissa. Talvi on muutenkin autoilijalle haasteellinen vuodenaika, mutta siihen voi varautua monin tavoin.

Talvi ei yllätä tänä vuonna – autoilijan muistilista talven varalle

Talven tuloon kannattaa varautua jo hyvissä ajoin syksyllä. Ennakointi on järkevää, koska joskus sää saattaa vaihtua yhdessä yössä täysin kuivista keleistä lumisiin maisemiin.

Täkein varuste talveen on hyväkuntoiset talvirenkaat. Renkaiden kunto kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin syksyllä ja tarvittaessa etsiä asiantunteva rengasliike, jonka puoleen kääntyä kaikissa renkaisiin liittyvissä kysymyksissä. Laadukkaiden talvirenkaiden suhteen ei nimittäin kannata säästellä. Talvella auto täytyy usein puhdistaa lumesta ennen ajoon lähtöä, joten siihen kannattaa varata sekä tarpeeksi aikaa että hyvät välineet. Autoon kannattaa varata tukeva huurrekaavin, jolla saa puhdistettua ikkunat jäästä ja huurteesta, taitettava lapio ja otsa- tai taskulamppu. Auton nesteet tulee myös vaihtaa pakkasen kestäviksi. Kannattaa myös muistaa puhdistaa tuulilasi myös sisäpuolelta syksyllä, koska pimeällä vastaantulijoiden valot voivat viedä näkyvyyden, jos tuulilasi on likainen.

 Myös moneen muuhun asiaan kannattaa talvella varustautua ennakolta. Sekä kuljettajan että matkustajien kannattaa varata autoon lämpimät varavaatteet siltä varalta, että auto jättää tielle tai tapahtuu onnettomuus. Lukot voi myös öljytä aseöljyllä jäätymisen estämiseksi. Auto tulee myös lämmittää ennen liikkeelle lähtöä ja lyhtykin lämmitys vaikuttaa positiivisesti moottoriin ja polttoaineen kulutukseen. Kun varusteet ovat kunnossa talvea varten ja auto huollettu, tärkein asia on kuljettajan asennoituminen talvella ajamiseen; silloin ajetaan kelin, ei nopeusrajoitusten mukaan. Talvirenkaat ja varusteet talveen tarjoaa JV-varustelut Oy.


jaa